Sociom organiseert cursus Eerste Hulp bij Psychische Problemen in West Maas en Waal.

MHFA, Eerste hulp bij Psychische problemen!

Bijna de helft van de volwassen Nederlandse bevolking krijgt ooit in het leven te maken met psychische problemen. Hoe kun je deze signalen herkennen en deze mensen ondersteunen?

Afgelopen maand volgden 12 vrijwilligers en professionals uit West Maas en Waal de cursus tot first responder, van de MHFA oftewel; eerste hulp bij psychische problemen.

Ze kregen in deze cursus informatie over psychische aandoeningen zoals depressie en angststoornissen en leerden hoe je het gesprek kunt aangaan met iemand die (beginnende) psychische problemen heeft. Ook leerden ze hoe je kunt handelen wanneer iemand in een crisis verkeert.

Allen behaalde het certificaat en kunnen zich met trots first responder MHFA noemen. Je kunt het vergelijken met een EHBO-diploma. Je kunt de eerste hulp bieden zodat iemand daarna professionele hulp kan gaan zoeken. Na deze cursus voel je je wat zekerder en raak je minder snel in paniek als je iemand tegen komt die zich wat anders of verward gedraagt. Je hebt handvatten gekregen om het gesprek aan te gaan.

Het bijzondere aan de cursus was dat hij gegeven werd aan professionals en vrijwilligers uit West Maas en Waal. Mensen die elkaar anders niet zo snel tegen zouden komen leerden elkaar op deze manier kennen. Juist vrijwilligers kunnen veel signalen oppakken en echt iets betekenen voor mensen die zich mogelijk heel eenzaam voelen en verstrikt zijn geraakt in de problemen die ze ervaren. Zonder de rol van de professional over te nemen. 

Ingrid; “Ik dacht vooraf dat het om ingewikkelde situaties zou gaan, maar het zijn hele gebruikelijke situaties; iedereen kent wel een kennis, vriend of familielid waar je wel eens zorgen om hebt gehad. Met de informatie uit deze cursus herken je het sneller en kun je werkelijk wat voor hen betekenen. Ik zou het iedereen willen aanraden hieraan mee te doen als je de kans hebt.”

Harry: “Deze training zou iedereen moeten doen! Omdat ik het zo belangrijk vind, heb ik een samenvatting gemaakt van de training die voor iedereen makkelijk leesbaar is.”

De training werd gegeven door Indigo; organisatie voor mentale ondersteuning. Deze training wordt in 2019 opnieuw gegeven. Interesse? Meld je dan aan bij Sociom via het mailadres froukjedrent@sociom.nl