Met de WWZ-coördinator van Sociom Mill in de Museumbus op pad.

Met de Museum Plus Bus een dag naar Enschede,
door Elly Meijnders

Dinsdag, 17 september was het zover. Wij mochten met de Museum Plus Bus mee naar de Museumfabriek in Enschede. Catheleine Verstraten, WWZ coördinator (Wonen, Welzijn, Zorg) van Sociom straalt. Zij had al vijf jaar meegedongen met de Bankgiro Loterij en nu had ze eindelijk de Museum Plus Bus gewonnen. Geholpen door Ineke van der Linden en Corry Toonen heeft ze de bus vol gekregen met 42 senioren.

Rollators
Een hoog gehalte aan rollators en rolstoelen bij City Resort in Mill waar de startplaats van de bus is. Chauffeur Henri stouwt ze met vaardige hand in de bus. De stemming zit er goed in en reisleidster Jeannette deelt met wat hulp “overlevingspakketten” uit die gretig worden uitgepakt. Een voorspoedige reis brengt ons bij de Museumfabriek die vlakbij het gebied staat waar op 13 mei 2000 de beruchte vuurwerkramp van Enschede plaatsvond.

Rondleiding
Wij krijgen in twee groepen een rondleiding, de eerste rondleiding wordt gevolgd door een voortreffelijke lunch in het restaurant van het museum. Na de lunch volgt de tweede rondleiding. Wij zien een vitrinewand van 100 meter met knipmutsen en rariteiten, wij zien zout afkomstig uit de nog bestaande zouthuisjes in Enschede. Wij krijgen indrukwekkende demonstraties van nog werkende weefgetouwen, die theedoeken en mooie jacquard tafellakens afleveren, die door het museum in de winkel worden verkocht. Wij leren waar de termen “de vrouw deelt de lakens uit”, “een blauwtje lopen” en “schering en inslag” vandaan komen. Wij maken kennis met vlas en katoen en mogen voelen aan een nachthemd oftewel doodshemd. Wij zien een prachtig gevulde linnenkast en horen dat het linnengoed werd opgerold om geen vouwen te krijgen. Wij zien Boris de mammoet in stukken liggen, waarvan de botten in de Noordzee zijn gevonden.

Interessant
Kortom, allemaal zeer interessant en boeiend. Het gemeentebestuur van Enschede heeft de grote voormalige textielfabriek omgetoverd en musea als natuurmuseum, textielmuseum, het Vandeise instituut en de oudheidkamer 20 gebundeld. Daardoor is dit een zeer boeiend geheel geworden en de moeite waard voor een reis naar Enschede. Catheleine: “Organisaties als SWOM, KBO en Senioren Hobby Centrum kunnen iedere maand oktober meedingen bij de Bankgiro Loterij om de Museum Plus Bus te winnen. Ze kunnen dan ook met hun senioren op stap. Mooi is dat je een chauffeur en reisleider erbij krijgt geleverd. Je hoeft alleen maar te zorgen voor een lunch ter plekke, die de deelnemers zelf betalen”. 

Afbeeldingen

Deel deze pagina via